Quantcast
Channel: Beauty Talks » dozaj
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

Sunteti cu ochii pe vitamine?

$
0
0

Daca vine vorba de o dieta pentru ochi, vitaminele vor intra in cadru fara vreo invitatie speciala. Si asta pentru ca vitaminele sunt indispensabile ochilor. Ele sunt recomandate de medici pentru imbunatatirea vederii. Iar daca veti devora diete bogate in vitamine veti avea posibilitatea sa preveniti posibilele afectiuni la nivelul ochilor. Vitamina A este regina ingrijirii ochilor. Dar mai bine aruncati o privire pe randurile ce urmeaza, pentru a invata despre dietele bogate in vitamine si influenta asupra ochilor.

Rolul nutritiei pentru starea generala de sanatate a fost intentiv studiat si multi cercetatori au ajuns la concluzia ca un echilibru al nutrientilor are un efect profund asupra prevenirii bolilor si in multe cazuri este factor pozitiv in procesul de vindecare.

Vitaminele pentru ochi nu reprezinta o exceptie de la concluzia anterioara. Dovezile arata ca nutritia este un factor cheie pentru starea generala a ochilor. O buna nutritie poate imbunatati vederea si reduce deterioarea, care apare ca o consecinta normala a imbatranirii. Mai multe vitamine pentru ochi au fost identificate pentru potentialul lor ca valoare terapeutica pentru ochi.

Spre exemplu, cercetarile sugereaza ca vitamina C poate reduce aparitia cataractei. In plus, se pare ca vitamina C reduce presiunea asociata glaucomului. Unele substante, precum acizii grasi omega-3, au fost identificate ca fiind celulele de baza ale dezvoltarii vederii inca de la existenta in uter. Studii suplimentare arata ca acizii grasi omega-3 pot proteja ochii impotriva unor boli degenerative, precum degenerare maculara.

Antioxidantii

Se pare ca antioxidantii pot contracara efectele oxidarii la nivelul tesuturilor si structurii ochilor. Acesta poate fi motivul pentru care atat de multe vitamine pentru sanatatea ochilor si suplimentele au efecte pozitive pentru sanatatea acestora. Ele sunt bogate in antioxidanti si alti compusi care opresc distrugerea tesuturilor sanatoase. La nivelul ochilor, mare parte din oxidare este legata de expunerea la lumina in mod exagerat.

Oxidarea duce la coagularea proteinelor in cataracte, spre exemplu aglomerarile de proteine pot veni ca un nor peste retina, impiedicand astfel vederea. Corpul incearca sa contracareze efectele oxidarii prin producerea si utilizarea unor antioxidanti precum cei ce se gasesc in vitaminele E, A si in caroten. Un exemplu al modului cum organismul se protejeaza se poate observa in modul cum carotenul este utilizat ca agent de protectie.

Carotenul, un pigment galben, este celebru pentru ajutorul in lupta cu cataractele, deoarece absoarbe lumina albastra. Lumina albastra este implicata in oxidarea produsa de lumina, astfel carotenul reducand oxidarea prin eliminarea efectelor daunatoare ale luminii albastre interceptate de ochi.

Vitamine pentru ochi

S-a demonstrat  ca vitaminele imbunatatesc, protejeaza si sprijina sanatatea ochilor, in special cele 3 de mai jos:

1. Vitamina C, care se gaseste in fructe si legume precum portocale, capsuni, macese si broccoli. Reduce presiunea glaucomului, incetineste deterioarea in cazul procesului de degenerare maculara si reduce riscul aparitiei cataractei. Este si antioxidant.

2. Vitamina A, care se gaseste in morcovi, cartofi dulci si ficat. Deficienta duce la orbire si ulcer cornean. Utilizarea acesteia reduce riscul cataractei si orbirea pe timpul noptii. Este un antioxidant. Imbunatateste vederea pe timpul noptii.

3. Vitamina E, care se gaseste in nuci, migdale si arahide. Joaca un rol important in reducerea riscului degenerarii maculare si a cataractei.

Mineralele sunt compusi anorganici (fara carbon) care ajuta organismul sa metabolizeze vitaminele din corp. Ele asista la producerea nutrientilor necesari si ajuta corpul sa echilibreze ingredientele cheie pentru sanatate, precum vitamine si enzime. Mineralele afecteaza si reactiile in lant ce se produc in corp. Ele sunt incarcate electric si ajuta la miscarea substantelor chimice intre celulele corpului.

Aceste substante chimice sunt eliberate si absorbite de catre mineralele prezente in mediul celular. Un dezechilibru intre acest flux si reflux poate avea consecinte in detrimentul sanatatii si al functionarii ochilor. Acest lucru este important deoarece acest flux de informatii (electricitate) este necesar pentru  fiecare element al vederii, de la miscare fizica pana la interpretarea informatiei pe care ochiul o primeste si o transmite creierului. Exista cateva minerale si cativa compusi despre care se crede ca sunt critici pentru sanatatea ochilor:

a. Zincul, care se poate gasi in carnea rosie, grau si stridii.
b. Seleniul, gasit in fructele de mare, drojdie si nuci.
c. Luteina, care se gaseste in spanac si varza.
d. Bioflavonoizii ce se gasesc in fructele citrice, afine si capsuni si in alte fructe bogate in vitamina C.  Afinele sunt foarte bune pentru imbunatatirea vederii nocturne.
e. Pigmentii carotenoizi din fructele si legumele rosii, portocalii si galbene, dar si din legumele cu frunze verzi. Acestia convertesc substantele din aceste surse in vitamina A, implicata in prevenirea degenerarii maculare si cataractei.

Exista numeroase vitamine pentru sanatatea ochilor, precum si nutrienti care sunt critici pentru dezvoltarea, intretinerea si conservarea unei bune sanatati a ochilor. Dovezile arata ca acele alimente bogate in mineralele si vitaminele mentionate in randurile de mai sus reprezinta o sursa semnificativa de nutritie, dar dietele anumitor persoane pot fi insuficiente pentru a satisface toate nevoile unei persoane. In acest caz, suplimentele pot fi de folos.

Este important de retinut ca multe dintre afirmatiile facute mai sus despre beneficiile anumitor vitamine si minerale nu au fost inca demonstrate definitiv prin cercetari stiintifice. Este intelept sa se acorde o atentie deosebita determinarii cantitatii adecvate pentru o anumita persoana, deoarece anumiti factori, precum starea generala de sanatate, fumatul etc., pot afecta dozajul necesar. Pentru a fi prudenti, este indicat sa consultati un medic sau un nutritionist.

The post Sunteti cu ochii pe vitamine? appeared first on Beauty Talks.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

Latest Images

Trending Articles





Latest Images